České VIP budou na olympiádě v Riu hlídat agenti tajných služeb

Bezpečí významných postav tuzemské politiky a byznysu, kteří se chystají na letní svátek sportu do Brazílie, budou podle zjištění Neovlivní.cz chránit rovněž tuzemští špioni.

Kdysi vyslýchal uprchlíka Radovana Krejčíře, podílel se na tajných operacích několika zpravodajských služeb, měsíce působil v zahraničí. Nyní se stal styčným důstojníkem pro koordinaci bezpečnostních opatření na letní olympiádě v brazilském Rio de Janeiro.

Na bezpečnost VIP návštěvníků olympijského Ria totiž podle zjištění Neovlivní.cz nově dohlédnou i agenti tajných služeb.

Z tajných služeb:

» Za kulisy: Jak tajné služby válčily o případ unesených Čechů
» Tajné služby má hlídat nová komise, uvidí i do živých spisů
» Rozhovor s Randákem: Stát není zařízený pro záchranná komanda
» Kauza unesených Čechů má první politickou oběť
» Kvůli únosu Čechů v Libanonu dostal červenou kartu: Byl to zástupný problém
» Vojáci tlačí změnu Ústavy, chtějí tajné akce v cizině

V Brazílii by měli hlídat například prezidenta Miloše Zemana, ministra obrany Martina Stropnického, ministryni školství Kateřinu Valachovou či šéfy obou parlamentních komor Milana Štěcha a Jana Hamáčka.

A bezpečnostní složky dospěly k rozhodnutí, že kromě obvyklých policistů z ochranné služby, kteří mají bezpečnost politiků standardně na starost, jsou zapotřebí ještě zvláštní opatření. Mimo jiné proto, že Rio de Janeiro samo o sobě má kvůli vysoké kriminalitě pověst jednoho z nejméně bezpečných měst na světě. K tomu je třeba připočíst i zvýšené riziko teroristického útoku a také aktuálně politickou situaci, kdy země právě odvolává svoji prezidentku a nikdo neví, kam to může vést.

Sobotkova administrativa už proto vybrala “svého muže”, který se má o bezpečnost na olympiádě postarat. Podle zjištění Neovlivní.cz jím bude dlouholetý pracovník tajných služeb s praxí v zahraničí. Roky působil v civilní kontrarozvědce BIS, naposledy pracoval pro civilní špionáž UZSI pod ministrem vnitra.

“Letos je osobou, která je ve spojení s organizátory v otázkách bezpečnosti, jeden z příslušníků českých bezpečnostních složek,” potvrdil mluvčí olympijského výboru Marek Brodský.

Styčný důstojník bude mít mimo jiné na starost koordinaci bezpečnostních opatření s brazilskými úřady. “Je to s nimi trochu komplikované, většina místních policajtů nemluví anglicky. Styčný důstojník za českou stranu tu oblast zná, disponuje řadou kontaktů a jistou specifickou schopností: řekněme, že se hokynářsky umí dohodnout ke svému prospěchu téměř s každým,” popsal roli styčného důstojníka zdroj z bezpečnostních složek.

Olympijský výbor zatím oficiálně hodnotí chystaná bezpečnostní opatření v Riu ve srovnání s předchozími olympiádami jako identická.

O sportu:

» Index Neovlivní.cz: TOP 10 vlivu ve sportu
» Snaha udávat tón je tu zesměšňována, říká č. 1 tuzemského sportu
» Infografika: Jak tečou peníze do českého sportu
» Rozhovor o sportovním životě po životě: Hráči neřeší, z čeho budou žít. Pády pak bolí
» S Robertem Zárubou o sportovních ikonách a fenoménu č. 68

“Bezpečnostní opatření jsou zatím stejná jako v Londýně a Soči. Olympijské hry jsou vždy nejvýznamnější světovou akcí v danou chvíli a míra rizika je tomu úměrná, ať se akce koná kdekoliv. Bezpečnost se proto týká celé výpravy, nikoliv jen VIP osob. Pokud se jedná o politiky se statutem chráněné osoby, ti si většinou vozí svou vlastní ochranku, případně se jejich bezpečnost řeší s policií hostitelské země mimo struktury OH,” dodal mluvčí Brodský.

Bezpečnostní složky ale takový optimismus nesdílejí. Naopak: olympiáda v Riu podle nich představuje významné bezpečnostní riziko.

“Pomineme-li místní zločinnost a hrozbu terorismu, bohužel se zřejmě nepodaří dokončit proces odvolávání prezidentky do olympiády a nevíme, v co se to vyvine. V Riu není problém svolat demonstrace,na které přijdou stovky tisíc lidí, ale třeba i milion lidí. Takže už teď můžeme říct, že bezpečnost bude mnohem větší problém než v Soči či Londýně,” dodal již citovaný zdroj.

Jako potencionálně největší bezpečnostní problém přitom vidí “obyčejné” návštěvníky her.

Sportovce a významné veřejné osobnosti budou díky systému bezpečnostních opatření pod dohledem, avšak davy běžných fanoušků a turistů žádnou permanentní ochranku za zády mít nebudou.

Organizátoři olympijských her opakovaně ujišťují, že se návštěvníci nemají čeho obávat. “V průběhu her se Rio promění na nejbezpečnější místo na světě. Tak, aby se návštěvníci i sportovci cítili co nejlépe,” prohlásil před pár dny pro německý SportBild ředitel komunikace her Mario Andrada.