Chystá se comeback? Žalobkyně posvětila stopku pro vyšetřování Kleslové.

Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová už je z kauzy odměn definitivně venku. Státní zástupkyně v těchto dnech posvětila verdikt policie, která případ na konci loňského roku odložila. Smlouvy, které měla politička uzavřené se státními firmami nebo úřady a stály ji politickou kariéru, ale řeší antimonopolní úřad. Uvnitř ANO se mluví o možném návratu Kleslové.

Policejní komisařka Zdenka Srncová o kauze blízké spolupracovnice Andreje Babiše rozhodla na konci prosince 2016, tedy skoro více než rok poté, co jí na stole přistálo trestní oznámení. To podali Piráti, kteří měli podezření, že politička za peníze od firem neodváděla adekvátní práci. Kleslová inkasovala například v elektrárenské společnosti ČEZ, strategickém Čepru, na Českých drahách či SŽDC. Její odměny přitom v některých případech dramaticky vzrostly poté, co se v dresu hnutí ANO dostala do nejvyšších pater politiky.

Případ Kleslová:

Radmila Kleslová. Repro: ČT
» Policie kvůli odměnám vyslechne ředitele ČEZ, Čepra či ČD
» Jak roční investigativní práce vyústila v pád nejmocnější ženy ANO
» Prostě musí z firem odejít, říká o Kleslové Babiš
» Zveřejňujeme kompletní nahrávku. 15 minut s Radmilou Kleslovou
» Kleslová straší, ví a úkoluje: Klíčové výroky z nahrávky
» Odměny Kleslové se dramaticky zvedly až s jejím vzestupem v politice
» Nenechám se uštvat, napsala Kleslová a rezignovala
» Hlas z dozorčí rady ČEZ: Smlouvu s Kleslovou mi nepřísluší hodnotit
» Jak padl Wagenknecht? Postěžoval si na Kleslovou a šel
» Smlouva s ČEZ: Sto tisíc měsíčně pro Kleslovou

Komisařka Srncová ovšem rozhodla, že v případě Kleslové nejde o trestný čin. “Policejní orgán neshledal důvody pro zahájení trestního stíhání,” stojí v rozhodnutí policistky, které má redakce Neovlivní.cz k dispozici.

A státní zástupkyně nyní verdikt potvrdila. “Neshledala jsem v postupu policie žádné nesrovnalosti,” uvedla žalobkyně Lenka Šimková.

Verdikt úřadů přitom podle zjištění Neovlivní.cz do značné míry ovlivnil fakt, že manažeři dotčených firem jakoukoli fiktivní spolupráci s Kleslovou odmítli a trvali na tom, že za jejich peníze odváděla kvalitní práci.

Pokud by vypovídali opačně, sami by se vystavili riziku trestního stíhání, protože by vědomě napomáhali rozkrádání státních firem.

Konec policejního vyšetřování rozvířil uvnitř hnutí ANO otázku, zda se Radmila Kleslová vrátí do politiky. Její kariéru totiž právě kauza odměny zničila, politička musela rezignovat na všechny své funkce.

“Pokud by se vracela, určitě by to ale nebylo do nějaké viditelné politické funkce. Sám Babiš se nechal slyšet, že byla chyba ji do politiky vůbec tahat. Její role je v zákulisí, pro Babiše pracovala dlouhé roky jako lobbistka, aniž by někde byla vidět,” uvedl jeden ze spolupracovníků Andreje Babiše.

Sama Kleslová na otázky ohledně svých dalších aktivit neodpověděla. Jak se ale svěřila některým lidem v ANO, kdyby bylo na ní, vrátit by se chtěla. Svůj vynucený odchod totiž vnímala jako vrcholnou nespravedlnost.

“Netušila jsem, že aktivním vstupem do politiky do politiky ANO budu mít na zádech terč, který říkal: Střelte si do mě,” postěžovala si loni v rozhovoru pro HN.

Zatímco pro Kleslovou případ odměn skončil, pro firmy, které s ní spolupracovaly, nikoli. Policejní komisařka má totiž podezření, že při uzavírání smluv s Radmilou Kleslovou mohl být porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. Jde o to, že na jednotlivé poradenské smlouvy nebylo vypsané výběrové řízení.

Proto – jak stojí v policejním usnesení – “policejní orgán věc odevzdal k projednání jiného správního deliktu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, neboť shledal možné spáchání správního deliktu.”

ÚOHS zatím v kauze nerozhodl.