S obřím kontraktem na mýto se svezl i nákup předražených palubních jednotek

Stejně, jako se stát vyhnul otevřenému výběrovému řízení, kdy obří kontrakt na správu mýtného systému přiklepl napřímo společnosti Kapsch, vyhnul se stejným kontraktem i soutěži na nákup nových palubních jednotek. Dodá je rovněž Kapsch a to za cenu, která je podle týdeníku Dotyk o polovinu vyšší, než je běžná cena na trhu.

Dotyk ve svém aktuálním vydání píše, že se ministerstvo dopravy pod taktovkou Dana Ťoka (ANO) ve smlouvě s Kapschem, jejíž hodnota je 5,27 miliard korun, zavázalo od firmy nakoupit do konce roku 2019 pro autodopravce až 240 tisíc nových palubních jednotek (tzv. OBU). Zaplatí za ně přes 313 milionů korun, každou za 1305 Kč bez DPH.

“Potíž je v tom, že krabičky, které se umísťují za čelní sklo kamionu a jsou jedním z klíčových prvků mýtného systému, jsou výrazně předražené, právnickým jazykem řečeno jejich cena není v místě a čase obvyklá. Jak připouštějí i odpovědní úředníci, v současné době by je bylo možné na trhu nakoupit i za poloviční cenu,” uvedl autor zprávy Jiří Pšenička.

Ministerstvo dopravy i v případě “krabiček” argumentuje časovou tísní. Jejich zásoby se tenčily a podle ministerských úředníků hrozilo, že by kamiony začaly jezdit bez těchto jednotek, protože by stát nebyl schopen jim je prodat.

Pšenička v článku připomíná, že si stát při spouštění mýtného systému u Kapsche objednal 300 tisíc jednotek. Což nebylo dost, a tak si u firmy stát přiobjednával – vždy v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, kdy se oslovuje přímo daná společnost a jiní zájemci nemají šanci do tendru zasáhnout. Momentálně je podle Dotyku (ext. link zde ») zaregistrováno už kolem 900 tisíc jednotek.

“Mohlo by jich být patrně výrazně méně, ale kauce 1550 korun, kterou autodopravci při převzetí na distribučním místě skládají, mnohé – hlavně zahraniční – řidiče zřejmě nemotivuje krabičky vracet. A tak je stále vysoká poptávka, na každý rok je třeba zhruba 60 tisíc nových jednotek,” píše Jiří Pšenička.

Vláda i Rada vlády pro informační společnost už ministerstvu dopravy nechtěla další zakázku “bez uveřejnění” dovolit; tím, že nákup krabiček spadl pod velkou smlouvu s Kapschem, se však doprava vypisování výběrového řízení účinně vyhnula.

Proč úředníci nechali dodávky na palubní jednotky firmě Kapsch, byť sami vědí, že je lze nakoupit mnohem levněji? Lacinější krabičky by snížily i kauci. A podle Václava Nestrašila, který má na starosti mýtný úsek na Ředitelství silnic a dálnic, hrozilo, že by si je chtěly vyměnit statisíce autodopravců. Nadto IT systémy kolem mýta nepočítají s tím, že by po silnicích jezdily vozy se dvěma druhy jednotek.