Kauzy na Neovlivní.cz. Co jste četli v letošním roce

Rok 2019 už je skoro za námi. Připomeňte si deset největších kauz, kterým jsme se na stránkách Neovlivní.cz věnovali.

  • Čapí hnízdo

Kauza, kterou díky premiérovi Andreji Babišovi popisujeme už několikátý rok a popsali jsme v ní už snad každý detail. Letos jste si několikrát mohli na Neovlivní.cz přečíst informace o vývoji v kauze ještě před tím, než je úřady oficiálně oznámily. Bylo to například ve chvíli, kdy policie ukončila vyšetřování. Přinesli jsme tehdy text, že komisař Pavel Nevtípil hodlá navrhnout žalobci, aby premiéra a jeho rodinu poslal před soud. V dalším článku jsme zase napsali, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zvrátí verdikt žalobce Šarocha ohledně zastavení stíhání premiéra. Šlo zároveň o nejčtenější letošní článek na Neovlivní.cz.  A ještě jednou Čapí hnízdo. Tentokrát jde o podezření z daňových úniků spojených s reklamou na premiérově farmě. Vypátrali jsme, že policie toto podezření vede jako velmi vážné a zahájila formální vyšetřování.

  • Čínské miliardy

Devadesát pět miliard. Pamatujete? Tolik čínských investic mělo podle slibů prezidenta Miloše Zemana přitéct do Česka jen v roce 2016. Realita nejen onoho roku, ale posledních tří let je zhruba o osmdesát procent nižší. A nyní se navíc ukazuje, že ve značné části nešlo o žádné čínské investice, ale o úvěry. Jaroslav Tvrdík pod značkou CEFC Europe nakupoval za peníze slovenské finanční skupiny J&T. Poplašné zprávy, že čínské investice v České republice ve skutečnosti vůbec nejsou čínské, provázely byznys společnosti CEFC reprezentovaný v Česku bývalým ministrem Jaroslavem Tvrdíkem od počátku. Důkazy jsme přinesli letos v květnovém vydání časopisu Neovlivní.cz.

  • Poslední podpis ministra Staňka

Vypátrali jsme, že těsně před svým odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk rozhodl letitý spor o chátrající Hadí lázně v Teplicích. Navzdory památkářům i rozkladové komisi změnil dosavadní rozhodnutí ministerstva kultury, že jde o kulturní památku. Vyšel tak vstříc majiteli a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi. Ten patřil mezi největší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana, jinak také největšího Staňkova zastánce na politické scéně. Případ se uzavřel po nástupu nového ministra Lubomíra Zaorálka. Jako první jsme přinesli informaci, že Staňkův nástupce rozhodnutí svého stranického kolegy zrušil a obnovil památkovou ochranu lázní.

  • Databáze lží

Politik – lhář? Ještě před pár lety stálo přistižení politika při lži kariéru. Jenže teď se lež pro mnohé stala běžným pracovním nástrojem a lhaní zdánlivě nikoho netrápí. Letošní rok jsme položili základy databáze lží, kterou jsme začali budovat. V databázi si může každý snadno dohledat, kdy který politik lhal. Lži veřejných činitelů ověřujeme klasickými, ale i investigativním postupy. Dosavadní výsledky si můžete přečíst tady.

  • Řídit stát jako dojnou krávu

Od listopadu celníci využívají nová vozidla na kontrolu mýtného. Ačkoli personálně zvládnou obsadit jen pětadvacet aut, v garážích jich stojí čtyřicet. Skoro o polovinu víc jich pro ně bez předchozí konzultace koupilo ministerstvo dopravy. Ministryně financí Alena Schillerová původně proti nákupu zbytečných aut protestovala a označovala jej za zarážející, nakonec ale nijak nezasáhla. Sama Schillerová přitom cenu aut, která teď bez užitku stojí v garážích, vyčíslila na 160 milionů. Případ, jak ve skutečnosti hospodaří vláda, která se prezentuje jako tým profesionálů, co napravuje chyby svých předchůdců z „tradičních stran“ a spravuje stát s péčí řádného hospodáře, jsme popsali v říjnovém časopise Neovlivní.cz. V textu s názvem Řídit stát jako dojnou krávu.

  • Audity Andreje Babiše

Nejstřeženější tajemství administrativy premiéra Andreje Babiše jsou audity jeho vlastního střetu zájmů. Hned dvakrát dorazily audity z Bruselu, ale úřady je striktně tají. Přesto, že šlo o veřejné peníze. Na Neovlivní.cz jsme vám přinesli přesné informace o tom, co v auditech stojí a co Babišovi úředníci tají. Nejprve jsme informace o auditech přinesli v květnu v článku s názvem Dorazil audit z Bruselu, Babiše neočistil. Následně pak také v prosinci s titulkem Detaily z Babišova auditu: stoprocentní korekce. A do třetice stojí za zmínku ještě jedna zpráva. Přináší možné vysvětlení, proč se Andrej Babiš tolik snaží znění bruselských zpráv tajit. Zjistili jsme, že audit může být smrtící pro premiérův byznys. Proč? Odpověď najdete tady.

  • Boj o Faltýnka, Faltýnkův boj

Miloš Zeman měl svého Šloufa, Petr Nečas zase Nagyovou a Mirek Topolánek svého Dalíka. Dnešní premiér Andrej Babiš nikoho tak blízkého nemá. Nikomu totiž nevěří. Dokonce ani Jaroslavu Faltýnkovi ne. Přesto se letos – po policejní razii v Brně – ukázalo, jakou pro něj má jeho dlouholetý spolupracovník v politice cenu. Příběh „Jarka z Prostějova“ současně odhaluje, jak to český premiér ve skutečnosti myslí s klientelismem a bojem proti korupci. Popsali jsme jej v květnovém vydání tištěného časopisu.

  • Zakleknutá firma FAU

Některé kauzy sledujeme i několik let. Jako třeba zajišťovací příkazy, které se rozmohly po nástupu hnutí ANO do vlády. Letošní rok byl ve znamení smršti soudních sporů, které stát prohrál s opavskou firmou FAU. Jde o spory ohledně rozhodnutí finanční správy a celníků, které ve svém důsledku vedly k likvidaci společnosti. Poté, co firma pravomocně vyhrála všechny soudní spory ohledně nezákonnosti zajišťovacích příkazů a v červnu uspěla u soudu i ohledně samotné podstaty příběhu, soudní fiasko státu dál pokračovalo. Společnost FAU vyhrála ve čtyřech případech, kdy zažalovala finanční správu a celníky kvůli jejich postupu. O firmě FAU mluvil dnešní premiér Andrej Babiš na tajně pořízených nahrávkách, na nichž tvrdil: Naši klekli na FAU. Příběh firmy si můžete přečíst tady.

  • Tažení proti Huawei

Letošní rok byl také ve znamení tažení části českých úřadů proti čínské firmě Huawei. Vypátrali jsme, že to byla stomilionová zakázka polostátní energetické společnosti ČEZ na vybudování datového centra, která koncem loňského roku vybudila bezpečnostní složky k akci proti čínské společnosti Huawei. Na vítězi této zakázky už se patrně nic nezmění.  ČEZ ale aktuálně řeší, co dál s miliardovým tendrem na technologickou síť pro dispečerské řízení. O vztahu státu a firmy Huawei najdete vše zde.

  • Hon na Voldemorta

Elitní policejní důstojníci dvou států, prokurátorská esa ze Švýcarska, legendární atašé z pražské ambasády, schůzky na vrcholné úrovni. A dvě miliardy, na které si už brousila zuby švýcarská justice. V takových kulisách se odehrávala mezinárodní operace proti muži s přezdívkou lord Voldemort. Nic z toho nakonec nestačilo. Kmotr Roman Janoušek z pečlivě upředené sítě vyklouzl. Jak se mu to povedlo? Díky unikátním svědectvím a písemným dokumentům jsme rekonstruovali napínavý příběh, který se točil kolem jedné z kdysi nejvlivnějších postav tuzemského byznysu a pražské politiky. Špionážní detektivku jsme popsali v tištěném časopise Neovlivní.cz.


Štítky: , , ,