TOP 10 vlivu v zákulisí: číslo 1

Nemají stranické funkce, veřejnost často ani nezná jejich tváře. Přesto jsou jejich role v politice neopominutelné. Ovlivňují mínění těch, kteří rozhodují. Lobbisté, poradci, zákulisní hráči. Deník Neovlivní.cz sestavil žebříček zákulisního vlivu.


ČÍSLO 1: RADEK POKORNÝ

Narozen 11. srpna 1969, právník, zakládající partner advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & partneři.

Index vlivu zákulisních hráčů: Radek Pokorný

Je to jméno, na kterém se shodli všichni, s nimiž deník Neovlivní.cz při sestavování žebříčku zákulisního vlivu mluvil.

Radek Pokorný je v současné době postavou, která  má suverénně největší neformální vliv – v byznyse i v politice.

Stejně jednoznačné jako jeho pořadí je i to, s čím je jeho vliv spojen. Pokorného hlavní devizou je vztah s Bohuslavem Sobotkou, spolužákem z bučovického gymnázia, který lze označit za přátelství.

V zákulisí o vlivu Pokorného na současného premiéra kolují legendy, nahlas to ale říká jen málokdo. Jedním z nich je hejtman a Sobotkův stranický rival Michal Hašek. “Nyní půjde o to, jestli ČSSD bude autonomní stranou, nebo slabým článkem budoucí vlády, kde si bude někdo, třeba pan Babiš, vodit premiéra na provázku… Nevím, zkuste se zeptat pana doktora Pokorného. Třeba o tom ví víc,” prohlásil v době “lánského puče” v České televizi Hašek.

Každopádně spojenectví Pokorného a Sobotky už premiérovi připravilo i pár horkých chvilek, přítel-právník je totiž současně jeho slabým místem. Ukázalo se to třeba během rozplétání nevýhodné privatizace OKD ». Loni vyšlo najevo, že ve stejné době, kdy Sobotka coby ministr financí připravoval prodej dolů, Pokorný pracoval pro budoucího kupce a současně poskytoval rady státu, jak přesvědčit Evropskou unii, že privatizace byla v pořádku.

Sobotkovi také – minimálně mediálně – neprospívá fakt, že jeho přítel Pokorný hájí zájmy soukromých společností v miliardových arbitrážích se státem. Jeho kancelář zastupuje například společnost Eurovia, která je ve sporu s ŘSD ohledně výstavby dálnice do Ostravy.

Poslední zprávy přitom naznačují, že Sobotka si své slabé místo začal uvědomovat. Projevilo se to tak, že Radek Pokorný už několikrát neměl ty správné informace; premiér mu je zkrátka neřekl.

V praxi to ale zatím výkonnost tandemu Sobotka-Pokorný nijak nesnížilo. Tím spíš, že Pokorný je člověk, který představuje spojku mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Andrejem Babišem. Oba politici jsou totiž zcela odlišní lidé, kteří spolu neumí komunikovat. Sobotka například zcela ignoruje Babišův nejčastější komunikační systém – sms zprávy.

Prostředníkem v jejich rozhovorech se tak stal Radek Pokorný, jehož kancelář v minulosti pro Babišův Agrofert pracovala.

Radek Pokorný dokáže své politické kontakty zúročit i v  byznyse. Jeho neotřesitelné postavení v polostátní skupině ČEZ nezměnil ani odchod jeho spolužáka z práv Martina Romana; firma dál patří do hlavní sféry jeho vlivu. Stejně tak tam patří mediální domy – jako třeba Economia (tam jde zejména o jeho spojence z agentury Bison & Rose – ovládané dvojkou v žebříčku Neovlivní.cz Milošem Růžičkou) či vydavatelství Františka Savova.


Štítky: , ,