Piráti: Kleslová má z městských firem 360 tisíc měsíčně

Šéfka pražské organizace ANO a ústřední postava magistrátní politiky Radmila Kleslová pobírá podle opozičních Pirátů v městských firmách měsíčně stovky tisíc korun. Jde o honoráře za její funkci předsedkyně dozorčí rady PRE a členky představenstva Pražské teplárenské. V obou společnostech má město významný podíl.

Piráti se dopracovali k cifře 360 tisíc měsíčně pro Kleslovou při svém podrobném mapování, podle jakého klíče jsou rozdělovány pozice v městských firmách a jak jsou honorováni zástupci politické reprezentace. Kromě standardní měsíční odměny Piráti rozpočítali na měsíční bázi i tantiémy.

V příjmech Radmily Kleslové od městských či státních firem jde o rekordní částky: zatím nejvíc brala od polostátní společnosti ČEZ, kde měla uzavřenou smlouvu,  která jí zaručovala sto tisíc měsíčně.

Kleslová tyto cifry na sms dotaz včera nijak nekomentovala. Již dříve nicméně na nahrávce, kterou deník Neovlivní.cz zveřejnil, uvedla, všechny její smlouvy jsou v pořádku. Nadto tvrdila, že o nich ví i lídr hnutí ANO Andrej Babiš:  “A jestli si pan Tyc (člen dozorčí rady ČEZ, pozn NEO) myslí, že šéf neví, jakou mám smlouvu na ČEZu, tak se pochopitelně mýlí. Šéf ví o všech mých smlouvách, které mám. Všude.”

Piráti dnes říkají, že i na pražské poměry jsou platby pro šéfku pražského ANO extrém. “Nikdo jiný kromě Radmily Kleslové takhle dobře z městských firem placen není. Od městských firem a Prahy 10, kde dělá starostku, má dohromady více než 400 tisíc měsíčně. A to jsou jen angažmá, která v současnosti známe. Mám takový pocit, že to ještě není konečný výčet. Kleslová je ale jen špička ledovce, trafiky jsou v městských firmách běžná záležitost,” uvedl zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který data k městským firmám nashromáždil.

Radmila Kleslová pobírá za funkci v PRE 35 tisíc měsíčně coby předsedkyně dozorčí rady. “Dalších zhruba 155 tisíc měsíčně jsou rozpočtené tantiémy, které PRE pravidelně vyplácí představenstvu a dozorčí radě. Vycházíme z rozhodnutí valné hromady firmy za posledních několik let,” uvedl Zábranský.

K podobné sumě došel i v případě Pražské teplárenské, kde političce podle smlouvy založené u obchodního soudu náleží pravidelná měsíční odměna 62 tisíc, má nárok na auto a mobil s pěti tisícovým limitem. “Dalších 108 tisíc měsíčně k tomu ale představují opět tantiémy,” doplnil zastupitel za Piráty.

Sama Radmila Kleslová i jednotlivé firmy výši odměn dlouhodobě odmítají prozradit. Již dříve ale politička České televizi obecně řekla, že na jejích smlouvách není nic divného a jde o standardní vztah mezi právníkem a klientem.

Inventurou odměn pro politiky v městských firmách tlačí Piráti na vedení města, aby politikům nebyly funkce přidělovány jako politické trafiky. “Chceme docílit standardního stavu, kdy v dozorčích radách a představenstev sedí odborníci a ne politici, kteří to dostali za odměnu či zásluhy,” dodal Zábranský.

Pirátům se podařilo na svou stranu získat primátorku Adrianu Krnáčovou, která však uvnitř mateřského hnutí ANO zůstává s touto snahou osamocená. Jednou z těch,  kdo primátorčiny výzvy k obsazení postů v městských firmách podle odborného klíče odmítl, byla právě její rivalka Radmila Kleslová.

Její poradenské aktivity už jí přitom připravily o post místopředsedkyně ANO poté, co deník Neovlivní.cz zveřejnil výši její odměny v polostátní společnosti ČEZ a následně publikoval nahrávku, na níž politička tlačí na členy dozorčí rady, aby dali od její smlouvy v elektrárenské firmě ruce pryč. Klíčový post šéfky pražského ANO si ale ponechala.

Co na nová zjištění o příjmech Kleslové z veřejných peněz říká Andrej Babiš? Již brzy na Neovlivní.cz