Za zavřenými dveřmi ANO: Jak Babiš nerušil a Kleslová vyšachovala Krnáčovou

I přes rezignaci na post šéfky pražské organizace ANO zůstává Radmila Kleslová klíčovou postavou politiky v hlavním městě. Navzdory veřejnému tlaku ze strany lídra hnutí Babiše i předsednictva partaje klub pražských zastupitelů odmítl vyměnit své vedení věrné právě Kleslové. Babiš nadto nesplnil své hrozby pro tento případ a pražskou organizaci nenechal zrušit

Hašek musí odejít. Hašek neumí řídit. Hašek nemůže být předsedou klubu. Andrej Babiš tyto věty podle účastníků čtvrtečního jednání předsednictva ANO vyslovil několikrát. Přesto, když došlo na hlasování, Michal Hašek šéfem zastupitelského klubu na magistrátu zůstal.

Členové pražského klubu strany se totiž odebrali o věci hlasovat mimo dozor členů předsednictva ANO, kteří návrh stranického šéfa vesměs podporovali. Výsledek za zavřenými dveřmi, tedy bez Andreje Babiše a dalších lídrů strany, byl jednoznačný. A primátorka Adriana Krnáčová proti Radmile Kleslové, která na setkání ani nedorazila, drtivě neuspěla.

“Pro jeho odchod hlasovalo pět zastupitelů, včetně primátorky Adriany Krnáčové. Deset z křídla věrného Kleslové odmítlo Babišův požadavek akceptovat a při hlasování se zdrželo,” popsal rozložení sil pro Neovlivní.cz jeden z účastníků bezmála čtyřhodinového jednání.

Bez podrobností to po jednání potvrdil i sám Babiš. “Doporučili jsme, že by byla vhodná změna na předsedu klubu,” citoval jej server Novinky.cz.

Vysvětlení pro tuto pražskou “vzpouru uvnitř ANO” se nabízejí jen dvě:

  • 1. pražská organizace se Babišovi naprosto vymkla z rukou a lidé kolem Kleslové si dělají, co ona chce
  • 2. nebo jde o součást dohody mezi Kleslovou a Babišem, že její úkrok z pražské politiky bude jen “naoko”

Která z variant platí, ukáží příští dny. Jisté již nyní je, že ačkoli Andrej Babiš v posledních dnech opakovaně pražské buňce pohrozil, že ji nechá zrušit, pokud nebude organizace jednotná, ve čtvrtek k tomu nesáhl.

“Zase o tom mluvil. Vypadal, že ho to celé s neodvoláním Haška naštvalo, ale zrušit je nenechal,” dodal již citovaný účastník zasedání předsednictva.

Lídra ANO k radikálnímu kroku nevyprovokovaly ani zákulisní informace, kterými se vedení partaje v minulých dnech rovněž zabývalo. A sice, že odvolání “zeleného” radního Matěje Stropnického, které rozpoutalo následnou čistku mezi radními a krizi vlády v Praze, organizovali spolu s TOP 09 lidé kolem Karla Březiny (ČSSD) a právě Radmily Kleslové.

Další kolo bitvy o Prahu se odehraje nejpozději v půl listopadu, kdy má ANO zvolit novou hlavu pražské organizace. Radmila Kleslová musela tento post opustit poté, co deník Neovlivní publikoval sérii odhalení o jejím statisícovém příjmu ze státních firem, politickém nátlaku na členy dozorčí rady ČEZ či prebendách, které jí plynou z firem vlastněných Prahou.

A zatímco na vyjednávací tým za ANO, který má rozhodnout o podobě nové vládní koalice na pražském magistrátu, má nadále vliv Kleslová (vedle Haška v něm jsou jí blízcí členové klubu Lacko a Kislingerová), její sokyně a primátorka města Adriana Krnáčová u nejbližších debat nebude.

Míří do nemocnice, kde se má podle svých spolupracovníků léčit z  následků přechozené chřipky.