Babiš, Krnáčová a kdo další: Pět jmen, která dominovala zprávám

Nebyl v tom plán. Ovšem s tím, jak vicepremiér, ministr financí, šéf politické strany a byznysmen v uplynulých měsících neustále posiloval a rozšiřoval sféry svého vlivu, se jeho jménu v podstatě nedalo uniknout. Kauzám Neovlivní.cz v roce 2015 jednoznačně dominoval Andrej Babiš.

Řečeno čísly: Za devět měsíců své existence publikoval deník Neovlivní na 670 zpráv. Ve 133 z nich hrál Andrej Babiš klíčovou roli; nebyl jen okrajovou figurou.

Andrej Babiš s primátorkou Krnáčovou během vánočního rozlévání polévky v centru Prahy. Foto: hnutí ANO

Andrej Babiš s primátorkou Krnáčovou během vánočního rozlévání polévky v centru Prahy. Foto: hnutí ANO

Se značným odstupem se na druhé, respektive třetí příčce nejskloňovanějších jmen ocitly hned dvě členky jeho partaje: Adriana Krnáčová (57 zpráv), která po celý rok balancovala na pokraji pádu. A Radmila Kleslová (46 zpráv), již letošek připravil o funkce i peníze.

První pětici uzavírá premiér Bohuslav Sobotka (42 článků) a prezident Miloš Zeman (32 textů). K tomu jedna poznámka: Miloš Zeman byl v roce 2015 bezesporu nejhlasitějším řečníkem, redakce se ovšem soustředí na původní zprávy a investigativu, nikoli na zprávy jedné věty a přestřelky ze sociálních sítí.

Andrej Babiš

Nikdo jiný v republice nepropojil takovým způsobem byznys, média a politiku jako Andrej Babiš. Střet zájmů, ve kterém se ministr Sobotkovy vlády neustále nachází, staví v podstatě před každé jeho rozhodnutí otazník, z jakých pohnutek ho učinil. Deník Neovlivní.cz zmapoval, kde všude má Babiš rozprostřen svůj byznys a připravil podrobnou infografiku. Prohlédnout si ji můžete zde ». Vykresluje jeho byznys, aktivity ve zdravotnictví, bezpečnostní oblasti i médiích.

Sám Babiš svůj střet zájmů bagatelizuje. Jak nedůležitá otázka to pro něj je, dokládá i příběh z června, kdy pohořel se svým plánem dosadit Miloslava Kopeckého do dozorčí rady nově vzniklé Státní pokladny, (má plnit IT úkoly pro velkou část státní správy). Vládní výbor pro personální nominace jednomyslně odmítl Kopeckého podpořit. Důvod: jasné riziko střetu zájmů. Kopecký je totiž současně předsedou představenstva společnosti ČD – Informační systémy. Ministerstvo financí přitom v souběhu funkcí žádný střet nevidělo (více zde »).

• Co jsme psali o Adrianě Krnáčové »
• Rok pádů Radmily Kleslové »
• Co jsme publikovali o Bohuslavu Sobotkovi »
• Zprávy o prezidentovi Zemanovi »

Sestavili jsme také bezpečnostní síť Andreje Babiše: Pokud je totiž v politice aktuálně někdo, kdo si v případě potřeby může nechat “proklepnout” v podstatě kohokoli, je to současný ministr financí.

Kontakty s lidmi z bezpečnostních složek si budoval už dávno před vstupem do politiky. Ovšem šíře okruhu jeho spolupracovníků z řad policie, tajných služeb či armády se začala detailněji odkrývat až poté, co vystoupil z ústraní. Mnohé ze svých spojek rozmístil Andrej Babiš po vstupu do politiky na klíčové posty. Kromě toho má šéf hnutí ANO blízko i k některým lidem, kteří v bezpečnostních složkách léta působí. Někteří si svou funkci udrželi dosud, jiní třeba ještě povýšili. Konkrétní jména si můžete projít zde »

Pokud jde o média, už na jaře se musel Babiš omlouvat za kroky svého vydavatelství – a vracet peníze. Mafra svého majitele “prodávala k snídani” ».  Přičemž soukromý ministrův byznys sponzorovaly státní firmy. Partnery na eventových akcích Mafry byly společnosti ČEPS i Čepro, ale nejčastějším partnerem byl elektrárenský gigant ČEZ. Dohled nad ČEZem má za stát právě ministerstvo financí. Všechny státní firmy potvrdily, že partnerství bylo spojeno s finančními příspěvky ».

Mafra se na podzim dostala do hledáčku policie. Ředitel strategie Mafry František Nachtigall měl podle ministra vnitra sehrát roli v příběhu s podvrženými fotografiemi s nahou ženou, které měly Milana Chovance zdiskreditovat (celý příběh zde »).

A do třetice: Problematická zakázka od Lesů ČR. Státní firma podle zveřejněných dokumentů (prohlédnout si je můžete zde ») podepsala s vydavatelstvím Mafra objednávková smlouvu na tisk lesních novin den před tím, než bylo zahájeno poptávkové řízení. Prý šlo jen o pochybení referentky ».

Největší starosti ovšem musela ministrovi dělat hustopečská společnost Agrotec, stoprocentní dceřinná firma Babišova Agrofertu, kterou čeká soud. Policie v létě uzavřela vyšetřování případu podezřelých zakázek pro Českou poštu. Jednou z firem, které měly být podle vyšetřovatelů do manipulace tendrů zapojeny, je právě Agrotec, v jehož čele stál ještě loni v dubnu jako předseda představenstva šéf parlamentní frakce ANO Jaroslav Faltýnek. K případu jsme publikovali exkluzivní zjištění, souhrn naleznete v tomto textu ».

Čerstvá je zpráva z konce prosince, že policie začala prověřovat Čapí hnízdo. Farmu ze skupiny Agrofert, která získala 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu, byť peníze byly určeny jen pro malý nebo středně velké firmy. Redakce zveřejnila text trestního oznámení na Čapí hnízdo, pročíst si ho můžete zde ».

Zdroj: Z videopozvánky ministerstva financí na seminář 'Elektronická evidence tržeb'.

Zdroj: Z videopozvánky ministerstva financí na seminář ‘Elektronická evidence tržeb’.

Trestní oznámení přišlo i na hlavní Babišův politický cíl, jímž je zavedení zákona o elektronické evidenci tržeb. Žalobci řeší podezření », že ministerstvo financí při přípravě projektu neoprávněně vyplácelo miliony korun.

Na poli politiky na sebe Andrej Babiš upozornil zejména prudkou přestřelkou s poslancem Ladislavem Šinclem nad pojišťovnickým zákonem: Na schůzku si ministr přinesl složku s osobními informacemi o Šinclově rodině a zázemí a podle poslance ČSSD mu vyhrožoval ». K roztržce uvnitř vládní koalice to nevedlo, byť se premiér Sobotka usilovně (a marně) domáhal omluvy. Babišův plán na podzimní svržení kabinetu », o němž deník Neovlivní.cz informoval jako o jednom z možných scénářů politického vývoje, zůstal zatím u ledu.

Potíže musel řešit v regionech: Narychlo posbírání straníci se mnohde rozhádali a neudrželi vládu nad městy. Hnutí ANO přišlo o primátory ve Frýdku-Místku, v Ústí nad Labem, koalice se rozpadly v Českých Budějovicích, Mostě či Karlových Varech, krizi mělo ANO i v Brně – a ta pražská stále trvá. (Např. o situaci v Ústí si přečíst můžete zde »)

Navzdory všemu zůstává Andrej Babiš nejpopulárnějším politikem Česka.


Štítky: