Rok 2016 přehledně: Sniper na Hradě, bojůvky v podhradí

Leden

SniperZeman. Fotomontáž umělce aTeo.

SniperZeman. Fotomontáž umělce aTeo.

• Deník Neovlivní.cz jako první informoval, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) začal řešit » Babišův Agrofert. Konkrétně podezření, zda firma českého vicepremiéra změnila skrytým lobbingem ve státní správě pravidla čerpání dotací ve svůj prospěch, aby se dostal k většímu balíku peněz z eurofondů.

• Xenofobní web White Media zveřejnil e-maily ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky na Seznamu. Nic skandálního jsme se z korespondence nedozvěděli krom toho, že Sobotka nemá dost silné heslo k mailu. A policie dosud hackery nedopadla ».

• NBÚ definitivně řekl, že Zemanův kancléř Vratislav Mynář bezpečnostní prověrku nemá a mít nebude. Na Hradě ovšem zůstává, protože to tak prezident, adresát citlivých informací, chce.

• Miloš Zeman si při výjezdu na jižní Moravu udělal terč z premiéra ». Během diskuse poradil, jak se dá zbavit premiéra Sobotky. „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov.“ Mimochodem – odtud se datuje posedlost krajských zástupců podarovat během návštěvy prezidenta a jeho choť nějakou palebnou silou.

• Někdejší první dáma hnutí ANO a šedá eminence pražské politiky Radmila Kleslová ukončila politickou kariéru ». Rezignovala na post starostky Prahy 10, který jí jako jediný zbyl po aféře s příjmy z městských a státních společností. Ale o Kleslové ještě uslyšíme: jednak by se ráda vrátila, jednak její případ vyšetřuje policie a chystá obvinění ».

• Sněmovna zažívala obstrukce kvůli projednávání zákona o EET. A Sobotkův kabinet završil dva roky vlády. Vicepremiér Babiš slavil po svém: V televizi oznámil, že zlevní pivo ». Nezlevnil.

• Výrazná tvář české politiky 90. let, komunista Miloslav Ransdorf, náhle zemřel ve věku 62 let ».

• Svět se loučil s profesorem Snapem, „jedním z nejmilovanějších a nejvroucněji obdivovaných britských herců posledních třiceti let,” jak napsal The Guardian – Alanem Rickmanem. V 69 letech zemřel britský hudebník a inovátor David Bowie. Dva dny před svou smrtí ještě stihl vydat album, v němž vlastní umírání přetavil v umělecký vzkaz.

• Prakticky každý den přišla ze světa zpráva o teroristickém útoku. Odehrály se v indonéské Jakartě, na východě Afghánistánu, v historickém centru Istanbulu, v egyptské Hurghadě i Gíze.

Únor

Pětice unesených Čechů. Foto: Policie ČR

Pětice unesených Čechů. Foto: Policie ČR

• Únor katapultoval deník Neovlivní.cz mezi nejcitovanější tuzemské zdroje. A to díky sérii exkluzivních informací o návratu pětice Čechů unesených v Libanonu. Zjistili jsme nejprve, že se po půl roce poprvé ozvala druhá strana. A to e-mailem, který říkal: nevydávejte do USA „naše chlapce” a „vaši chlapci” budou volní. Dopis tak spojil osud Čechů s případem Libanonce Alího Fajáda; ten se posléze skutečně vrátil domů a ambasáda USA nebyla ráda. Jako první jsme zjistili, že Češi jsou volní, a publikovali též unikátní rekonstrukci, co zažívali v hodinách po propuštění. Například že je vysadili v horách bez telefonů či doprovodu a do civilizace se svezli stopem, zastavili kamion ».

• Dosud málo známý virus zika, který způsobuje vývojovou poruchu mozku lidského plodu, vyznačil na mapě světa další oblast, kam se bojíme jezdit. WHO po sečtení počtu infikovaných vyhlásila celosvětový stav nouze.

• Ve velkém se začal řešit vliv ruské propagandy, téma, ke kterému už redakce sestavila kompletní databázi webů », které přejímají prokremelské vidění světa. Řeči se vedou a voda teče a europoslanec KSČM si mezitím dojel do Moskvy pro Řád přátelství, který mu udělil Vladimir Putin. Haló noviny jej označily za vítěze týdne.

• Nejnovější zpráva z politiky: V parlamentu máme oficiálně protiislámskou stranu. Partaj, kterou pamětníci posledních voleb znají jako Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, později přejmenovaná na Úsvit přímé demokracie, později přejmenovaná na Úsvit – Národní koalice, se přejmenovala na Úsvit s Blokem proti islámu. Partnerství vydrželo do dubna!

• Chodci musí povinně odrážet světlo, to je zas novinka z českých chodníků a silnic. Absence reflexních prvků vyjde na 2 500 korun. Do toho, co si oblékáme k vodě, však na rozdíl od Francie stát zatím nemluví.

• Podnikatelé se museli poprvé popasovat s kontrolním hlášením k DPH, kterým se ministr financí Andrej Babiš rozhodl přispět k poctivější české společnosti. Mimochodem, snažili jste se do systému zadat například zahraniční platby, respektive VAT? Deset z deseti daňových poradců varuje: nezkoušejte to.

• „Kdo nemá mravní zásady, obvykle se zahalí do praporu, a parchanti se vždycky dovolávají čistoty své rasy.” Pražský hřbitov, Umberto Eco. Jeden z největších myslitelů starého kontinentu, italský sémiolog, estetik, filosof a spisovatel, zemřel ve věku 84 let.

Březen

Autor: Ateo.cz

Autor: Ateo.cz

• Byl to krvavý měsíc, který nám znovu připomněl, že je svět ve válce s teroristy a ti mohou udeřit kdykoli a kdekoli. 22. března si vzali na mušku srdce Evropské unie. Série explozí v Bruselu – na letišti a v metru – za sebou nechala na padesát mrtvých a tři sta zraněných. Paralyzované město, přetížené telefonní linky, strach. A hořkou pachuť, zda zpravodajci tentokrát neměli dost stop vedoucích k pozdějším pachatelům.

• Zůstaňme v zahraničí. Vladimir Putin oznámil okamžité stahování ruských sil ze Sýrie, protože podle něj už svůj základní úkol splnily. Ve světle tohoto prohlášení netušíme, proč jsou tedy dnes Rusové v Sýrii snad ještě v početnějším zastoupení než na jaře.

• Svého druhu „invazi“ provedl i Barack Obama. Jako první prezident USA po 88 letech navštívil Kubu. Vzápětí dorazili The Rolling Stones. Import Západu oficiálně začal.

• Někdejší básník Radovan Karadžić si jedenadvacet let od masakru ve Srebrenici vyslechl trest za válečné zločiny. Mezinárodní tribunál v Haagu poslal „bosenského řezníka“ na 40 let do vězení.

• Domácí scéna se znovu točila hlavně kolem toho, co Miloš Zeman říká a neříká. Soudem byl podruhé označen za lháře, když první instance rozsekla kauzu Peroutka („Hitler byl gentleman“) za dvě a půl hodiny. Radost, že trapný spor o neexistující článek „vlevo dole“ skončí, byla předčasná ». Momentálně to vypadá, že prezidentská kancelář spor potáhne k Ústavnímu soudu. Minimálně.

• A pak: Březen byl měsícem Čapího hnízda. Deník Neovlivní.cz publikoval řadu exkluzivních zpráv »: propátrali jsme archivy a popsali, jak se šéf hnutí ANO k ekofarmě (ne)znal v době, kdy ji (ne)vlastnil. Zmapovali jsme, jakou roli v případu sehrál bývalý středočeský hejtman David Rath. Zjistili jsme, že projekt v minulosti dostal mnohamilionovou pokutu, která byla odpuštěna. A konečně že evropský OLAF má případ sporné čapí dotace za vážný a spustil oficiální vyšetřování. Horko bylo Babišovi i ve sněmovně, kde na mimořádné schůzi držel k aféře devadesátiminutový monolog. Koho v něm neobvinil ze spiknutí, jako by nebyl. A krom toho prozradil, že farmu vlastnily jeho děti + příbuzní.

Duben

kolaz_cina_tibet_zeman• Byl to měsíc česko-čínského přátelství. Do Prahy přijel prezident Si Ťin-pching, což pro hlavní město znamenalo tři dny manévrů », během nichž policie získala bianco šek nahodile uzavírat různé části města. A jak se chvílemi zdálo, zasahovat proti českým občanům ke spokojenosti čínské státní návštěvy. Probíhaly šťáry kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám a v ulicích bojůvky s navezenými fanoušky, dvaadvacet lidí, kteří zvedli téma porušování lidských práv v Číně, odvedli v poutech. Ale: „Policistům, kteří se na celé akci podíleli a přispěli tak z hlediska bezpečnosti k jejímu stoprocentnímu zvládnutí, patří za profesionální a osobní zodpovědný přístup mé poděkování,” napsal v tiskové zprávě policejní prezident Tomáš Tuhý. Tak tedy děkujeme, stálo to 16 milionů.

• Nejsilnější vládní strana dostala ve volebním roce dramatický úder. Soud rozhodl v neprospěch ČSSD letitý spor o Lidový dům pocházející z éry, kdy partaj vedl Miloš Zeman. Sociální demokracii nařídil zaplatit právníkovi Zdeňku Altnerovi 300 milionů korun ». Ukázalo se, že není pravomocný rozsudek jako pravomocný rozsudek, ČSSD neposlechla, nezaplatila. A Zdeněk Altner na sklonku roku zemřel.

• Světová média koordinovaně vypustila informace o politicích, bankéřích či sportovních hvězdách, které ukrývají své majetky v daňových rájích. Aféra Panama Papers připravila o křeslo třeba islandského premiéra či španělského ministra průmyslu, v Česku se podebatovalo o etice podnikání a tím to zhaslo ».

• Během předávání hudebních cen Anděl se zpěváci David Koller či Lenka Dusilová v přímém přenosu veřejnoprávní televize pustili do protestu proti tomu, jak tu někteří politici (Zeman, Babiš) vládnou. Dozvěděli se, že mají zpívat a jinak držet ústa ».

• Hvězda Elona Muska, majitele elektrické automobilky Tesla, vystoupala k výšinám. Doslova. Muž, jehož privátní firma SpaceX hledá cestu, jak zlevnit cesty do kosmu, dostal bezpečně na Zemi odpálenou vesmírnou raketu Falcon9. Možnost znovu použít nosnou raketu označili experti za zlomový okamžik při dobývání vesmíru.

• V 57 letech zemřel hudebník Prince. Hvězda 80. let se neúmyslně předávkovala opiáty.

• Policista a bývalý vysokoškolský učitel na Policejní akademii Karel Kadlec absolvoval první ze svých opileckých jízd Prahou. Zdevastoval padesát jedna aut; záběry demoliční jízdy odvysílala i BBC. Kdyby tak věděli, že to nebude naposledy!

Květen

Foto: hnutí ANO

Foto: hnutí ANO

• Adrianě Krnáčové (ANO) to trvalo šest měsíců. Ale její metoda “sedět a dělat jakoby nic” nakonec slavila úspěch. Přes rozpad vládní koalice nad Prahou a její opětovné látání zůstala primátorkou hlavního města. A rozdávaly se trafiky. Krátce po podpisu nového vládního paktu máme na magistrátu nové výbory s lukrativními platy pro jejich šéfy. Zkrátka: Zrušte trafiky, volte profíky ».

• V květnu 2004 vstoupilo Česko do Evropské unie. A v květnu 2016 si čeští poslanci, včetně 46 vládních, odhlasovali, že na program schůze zařadí hlasování o referendu o vystoupení ČR z EU ». Obskurní návrh obskurního Úsvitu spadl pod stůl až po opakovaném hlasování další den.

• Zemřel malíř a ilustrátor Adolf Born. Bylo mu 85 let.

• Prezident Miloš Zeman vetoval školský zákon, který měl do českých škol zavést inkluzivní vzdělávání. To tak, vychovávat děti s handicapem vedle těch zdravých.

• Vyostřila se situace v OKD », noví majitelé podali návrh na insolvenci firmy. Zprávu doprovodila informace, jak si manažeři předchozího majitele Zdeňka Bakaly vypláceli obří odměny i v době, kdy se hospodaření OKD propadalo do rudých čísel.

• Do České republiky přijel proputinovský motorkářský gang Noční vlci a jihomoravský hejtman ČSSD Michal Hašek jim připravil » státnické přivítání. Vlci, mimo jiné reprezentanti teorie o „bratrské sovětské pomoci” Čechům v srpnu 1968, se v Praze projeli místy, kde se upálil Jan Palach, a pak vyrazili do Děčína. Tam už na ně čekal další sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

• Fotbalový klub Leicester City, který do ročníku vstupoval s šancí na titul 5000:1, se stal šokujícím vítězem nejslavnější ligy planety, anglické Premier League.

• Češi dostali nového vládce centrální banky, Miloš Zeman na pozici guvernéra ČNB jmenoval Jiřího Rusnoka; šéfa svého úřednického kabinetu, který nikdy nezískal důvěru. Zeman svým krokem splnil, co sliboval, což ovšem není úplně pravidelný jev. Portál Demagog.CZ spočítal, že stihl porušit už dvanáct slibů », které během kampaně za zvolení dal.

• Redakce připravila pro své čtenáře tištěný časopis Neovlivní.cz plný původního obsahu – exkluzivních zjištění, rozhovorů a kauz. Dubnové nulté číslo bylo ukázkou toho nejlepšího, co za rok existence online deníku vzniklo, v květnu jsme pak poprvé vyšli s komplet unikátním obsahem ». Vydání dominoval rozhovor s dlouholetým aktivním českým špionem, který se věnuje mezinárodnímu terorismu se specializací na islám. V interview otevřeně popsal bezpečnostní situaci i to, s jakými informacemi dnes zpravodajci pracují.

Červen

noviny_brexit_liberation.750

• Červen nenávratně změnil politiku starého kontinentu, když si Britové v referendu odhlasovali, že opustí EU ». Padala libra, padl ministerský předseda Cameron, přicházely zprávy o vnitřním štěpení království i o pnutí, které britské NE způsobilo v dalších členských zemích unie. Co se bude dít, vlastně stále nevíme, už Václav Havel sepsal, že takové odcházení je složitá věc.

• Odehrály se další krvavé teroristické útoky: desítky lidí umíraly v Iráku, Bangladéši i Turecku, kde se na istanbulském Atatürkově letišti odpálili tři sebevrazi. Zkázu a zmar za sebou nechal fanatik v americkém Orlandu, který vyrazil do gay baru Puls, kde postřílel 49 lidí. Britská poslankyně Jo Coxová byla „jen jedna”, přesto její krutá smrt, ke které vraha vybudila politická, radikální nenávist, zasáhla mnohé.

• A když jsme u smutných zpráv, svět přišel o dvě sportovní legendy. Zemřel jeden z nejlepších boxerů všech dob, muž, který mezi provazy „létal jako motýl a bodal jako včela“, Muhammad Ali. A „Mr. Hockey” Gordie Howe. Útočník, který hokej miloval natolik, že profesionální kariéru ukončil až v 52 letech.

• Ve Francii začalo fotbalové Euro a spolu s ním i stávka pilotů Air France, víc francouzský je snad už jen croissant, souhlasíte?

• V Česku se řešilo, jak a zda ohýbá privátní televize Prima své zpravodajství. Debatu odstartovala nahrávka, kterou zveřejnil server Hlídací pes. Šéfka zpravodajství a člen představenstva firmy na ní dávají redakčnímu týmu nalejvárnu, jak ve zprávách referovat o uprchlické krizi – nejlépe jako o problému a hrozbě. Příběh ovšem vyzněl do ztracena, televizní rada analyzovala možnou manipulaci tak dlouho, že všechny přestalo zajímat, jestli se k něčemu dobrala.

• Aféra s protikuřáckým zákonem, který i kvůli hlasování poslanců ANO neprošel sněmovnou a způsobil vážnou roztržku ve vládě, měla zajímavou dohru. Pouhé dva dny poté, co zákon padl, přistálo na transparentním účtu hnutí ANO půl milionu korun od tabákové firmy Velta Plus EU », která podle poznatků Neovlivní.cz nedávno vstoupila do sporu se státem o zaplacení spotřební daně. A pod koho spadá Celní úřad, který firmě daň vyměřil? Pod ministerstvo financí lídra hnutí Andreje Babiše.

• Ještě vážnější roztržku ve vládě způsobila hádka o policejní reformu. ČSSD a ANO rozehrály mocenský boj o speciální složky policie, který smetl šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Válka dosud neskončila ».

• Martin Nejedlý, „neplacený“ ekonomický poradce Miloše Zemana, slavil padesátiny. Zablokoval kvůli tomu část areálu Pražského hradu. Když slavit, tak velkolepě, v Královské zahradě a Letohrádku královny Anny.

Červenec

 

Pieta za oběťmi červencového masakru. Nice, Francie. Foto: Dmytro Surkov / Shutterstock.com

Pieta za oběťmi červencového masakru. Nice, Francie. Foto: Dmytro Surkov / Shutterstock.com

• Téměř celý červenec byl ve světovém dění výjimečně drastický. Ve francouzském Nice se odehrál další útok „osamělého vlka“, vjel nákladním vozem do lidí slavících na rušné promenádě. Zabil 84 lidí, zraněných bylo přes 200. V Rouenu radikálové brutálně zavraždili starého kněze a ohrožovali zajaté jeptišky, než policisté útočníky zabili.

• K překotnému světovému dění patří zejména pokus o svržení stále autoritativnějšího vládce Turecka Recepa Tayyipa Erdoğana. Vojenský puč skončil neslavně po několika hodinách, už nad ránem internet nabídl záběry Erdoğanových lidí, jak lynčují mladé vojáky, kteří se vzdali poté, co zjistili, že výjezd tanků do ulic nebyl cvičením, jak jim prý nečekanou akci zdůvodnili jejich velitelé. Čistky trvají dodnes, teorie, že za vším stál sám Erdoğan, protože se chtěl zbavit nepohodlných lidí, sílí.

• Ve vazbě skončil první Čech, který se chtěl přidat v Sýrii k teroristům z Islámského státu. Prezident Miloš Zeman se bulvárnímu Blesku svěřil, že by mu nevadilo, aby Česko před nebezpečím okolního světa chránil na hranicích plot. To už tu bylo, ne?

• Člověk by musel být hluchý a slepý, aby nezaregistroval, že se celosvětovým hitem stala mobilní aplikace Pokémon Go. Prostě chodíte a přes mobil chytáte virtuální příšerky. K tomu citát Jiřího Bartošky, herce, který reagoval na dotaz, zda jako národ hloupneme: „Tak se podívejte z okna. Vidíte? Lidi v centru Prahy honí nějaké figurky, které se jim zobrazují v mobilech. Chápete něco tak idiotského?“

• V Česku se krom toho stalo hitem privátní video, na kterém ukrajinská domina řeže důtkami náměstka brněnského primátora Matěje Hollana (Žít Brno), u čehož politik provolává „I want more.“ Výrok zlidověl. Stejně jako nové slovní spojení „Dostat na Hollana“ – nechat se bičovat důtkami na holé tělo a zveřejnit to na sociálních sítích. (Twitterová Čeština 2.0)

• Lekci ze sexuologie jsme dostali také ve sněmovně. Poslankyně sociální demokracie Pavlína Nytrová, jejíž existenci jsme dosud nezaznamenali, se odkopala » během debaty k návrhu, aby si gayové či lesby mohli osvojit v registrovaném partnerství dítě svého protějšku. Vy jste věděli, že homosexuálům jde v podstatě o to, moci se štemplem v ruce prznit děti? Nevěděli? Tak to vidíte.

• Ještě divnější věc se urodila na jihomoravském hejtmanství. MF Dnes odhalila, že hejtman Michal Hašek platí mluvčí, která neexistuje ». Za smyšlenou Lucií Proutníkovou se skrývala protřelá lobbistka Jana Mrencová, žena s podmínkou za korumpování médií.

Srpen

Zlatý judista Lukáš Krpálek. Foto: ČOV

Zlatý judista Lukáš Krpálek. Foto: ČOV

• Judista Lukáš Krpálek sice nezávodí za STS Chvojkovice-Brod, ale každopádně je to tedy „slušnej oddíl“. Na olympiádě v Riu na něj nikdo neměl a dvoumetrový obr pro české barvy vybojoval jedinou zlatou medaili. Čeští sportovci dosáhli ještě na dvě stříbra (kajakář Dostál a biker Kulhavý) a sedm bronzů (vodní slalomář Prskavec, skifař Synek, čtyřkajak Havel, Trefil, Dostal, Štěrba), oštěpařka Špotáková, tenistka Kvitová + deblové páry Šafářová–Strýcová a Hradecká–Štěpánek).

• Hry v Riu nedokázaly navázat na tradici „svatého míru“: V srpnu se znovu vyhrotila situace na východě Ukrajiny, těžké boje hlásil Donbas. Dál krvácela Sýrie, boje zesílily zejména v Aleppu. O město, kdysi skvost na soupisce UNESCO, svádí měsíce bitvu povstalci s prorežimními jednotkami, které ze vzduchu jistí Putinova letadla. Jen během OH zemřelo ve městě 450 civilistů. Jako by naráz zahynula prakticky celá ekipa brazilských sportovců; hostitelská země jich do klání o medaile nasadila 466.

• Několik čelných politiků Česka zesílilo protiimigrantskou rétoriku. Nejprve se nechal slyšet prezident Zeman, že nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. Přidal se vicepremiér Babiš: raději riskovat sankce než ustoupit plánu EU a nechat si uprchlíky přidělit. A šéf vnitra Chovanec se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že budeme záhy čelit nezvladatelnému přílivu cizáků. Politiky kritizovali zástupci nevládních organizací, že lidi schválně jen straší, aby nasbírali politické body. Reakce přišla rychle a přišla z Hradu. Prezident navrhl, aby stát okamžitě ukončil financování neziskovek, které „podporují přijímání migrantů, a jdou tak proti občanům ČR.“

• Nejlepší protiuprchlické vystoupení ovšem absolvoval » tehdejší místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Pojedl škvarky, mastné spláchl vínem, ponořil se do vod bazénku a ztěžklým jazykem vyzval spoluobčany: „Zapalte ohně”. Řekl toho víc – o ochraně tradic, které si brát nedáme. Protože: „My se nebudeme integrovat. Ti, kdo přichází, ať se přizpůsobí. My jsme tady doma.“ Voliče zjevně moc neoslovil, na podzim ho ze Senátu vypoklonkovali.

• Tým šéfredaktorky Sabiny Slonkové pro vás připravil speciální letní dvojčíslo tištěného magazínu Neovlivní.cz, které obsahovalo unikátní rozhovor s někdejším hráčem číslo jedna v zákulisí české politiky a byznysu Markem Dalíkem ». Jde o jediný rozhovor, který Dalík poskytl před svým nástupem do vězení: „Řeknu vám všechno, už je mi to jedno.” A řekl.

• Od soudu jsme se dozvěděli, že vyvěsit nad Hradem červené trenky není trestným činem, ale uměleckým projevem, a tudíž lze na věc nahlížet jako na pouhý přestupek. Žalobkyně názor nesdílela, odvolala se, takže performeři ze Ztohoven stále ještě nevědí, zda se dostanou z toho ven.

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta, strávil den běháním na nádvoří, aby městu a světu dokázal, že fronty kvůli zesíleným kontrolám na Pražském hradě nejsou žádný problém.

Září

vera_caslavska_umrti_schapiro

• Zemřela Věra Čáslavská, někdejší nejlepší sportovkyně světa, která se pro Čechoslováky stala symbolem odporu proti okupaci Československa v roce 1968 a kterou poté komunistický režim neúprosně drtil. Miloš Zeman její význam shrnul do jedné věty: „Její mimořádné sportovní úspěchy navždy zůstanou v myslích nás všech.”

• V horké fázi předvolební kampaně si zavařil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, při návštěvě vyloučené lokality ve Varnsdorfu vyzdvihl dobu, kdy Romové museli pracovat. „To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ zaznamenal autentický výrok fotoreportér Aktuálně.cz ». Šup. Ve výsledku vedlo „šup“ ke slibu vlády, že vepřín, který v Letech stojí, vykoupí a vybuduje důstojné pietní místo.

• Sněmovnou prošel ve třetím čtení zákon, kterému se říká lex Babiš. Novela zákona o střetu zájmů počítá s tím, že člen vlády napříště nesmí vlastnit média. A současně že ty společnosti, v nichž některý z ministerského týmu vlastní alespoň čtvrtinu, se nesmějí ucházet o veřejné zakázky. Miliardář od té doby řeší », co provede s Agrofertem a Mafrou. V prosinci na přemýšlení dostal čas k dobru: prezident Zeman zákon vetoval, vrací se do sněmovny.

• Když jsme u Mafry – šéfové pěti parlamentních stran zrušili účast v předvolební debatě serveru iDnes. S poukazem na to, že Babišova média nejsou zárukou korektní politické diskuse. Tři partaje se pak rozhodly, že nebudou u Mafry inzerovat ». Ehm, Babiš mediální dům koupil před třemi lety.

• Ministerstvo dopravy Dana Ťoka podepsalo bez výběrového řízení smlouvu », která zaručí firmě Kapsch provozování mýta a miliardy na další až tři roky. Kontrakt přesahující pět miliard korun je – s výjimkou armádních nákupů – zřejmě historicky nejdražší zakázkou tohoto druhu.

• Pražští exprimátoři Hudeček a Svoboda dostali podmínku za to, že začali řešit smlouvy na předraženou kartu opencard », kterou pro hlavní město vymysleli jejich předchůdci.

• V Riu de Janeiru skončily Paralympijské hry. Čeští reprezentanti domů přivezli sedm medailí. Včetně kovu nejcennějšího – zlata z plavání, které vybojoval pětadvacetiletý Arnošt Petráček.

• Státníci z celého světa se sjeli do Izraele, aby se rozloučili s nositelem Nobelovy ceny míru, bývalým prezidentem státu Šimonem Peresem. Zemřel v 93 letech. Český prezident Zeman u toho chyběl, raději zamířil na Rhodos na akci pořádanou přítelem ruského prezidenta Putina, mužem ze sankčního seznamu USA a jedním z nejmocnějších ruských oligarchů Vladimirem Jakuninem. Na palubu vzal » i svého předchůdce Václava Klause.

Říjen

Momentky ze setkání s dalajlámou. Foto: Ministerstvo kultury

Momentka ze setkání Daniela Hermana s dalajlámou. Foto: Ministerstvo kultury

• Za mizerného zájmu lidí se odehrály krajské volby ». Necelá třetina oprávněných voličů vzkázala Bohuslavu Sobotkovi a jeho ČSSD, že není spokojena s tím, jak kraje řídí. Oranžová tsunami se nekonala, volby v devíti krajích vyhrálo hnutí ANO. Debakl utržili komunisté a TOP 09. Podle propočtů agentury Median se od partaje Miroslava Kalouska odklonilo 42 procent voličů z těch, kteří ji volili ve sněmovních volbách v roce 2013.

• Paralelní doplňovací volby do Senátu pak byly fiaskem známých tváří. U voličů propadl ministr průmyslu Jan Mládek, nejslavnější žokej Josef Váňa, tanečník Vlastimil Harapes, hudebník Felix Slováček či bývalý šéf Sazky Aleš Hušák.

• Dvojice Miloš Zeman a Jiří Ovčáček během pár dní připravila takovou estrádu, že by bohatě vystačila na celý rok. Začalo to pokusem hodit pozdní příjezd hlavy státu na pohřeb někdejšího slovenského prezidenta Michala Kováče na pražské letové dispečery. Ti se ale vzepřeli a přestřelka byla na světě. Jenže to bylo zjevně jen zahřívací kolo pro to, co mělo teprve následovat. Podle očekávání návštěva tibetského duchovního vůdce jasně ukázala, kdo je kdo v české politice. Čtyři nejvyšší ústavní činitele Miloše Zemana, Bohuslava Sobotku, Jana Hamáčka a Milana Štěcha vyděsila schůzka ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou natolik, že museli vydat prohlášení s následující větou: „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.“ Aby si Čína něco nepomyslela…

• A estráda pokračovala: Navzdory původnímu avízu oznámil Hrad strýci ministra Hermana Jiřímu Bradymu, který přežil holocaust, že mění plány a státní vyznamenání nakonec nedostane. Ještě před týdnem mu přitom prezidentská kancelář sdělila, ať si metál přiletí z Kanady, kde osmaosmdesátiletý muž žije, převzít. Souvislost Herman-Čína-dalajláma a neocenění Bradyho prezident odmítl. Ministr ale ostře vystoupil s tím, že mu dal Zeman výslovně na výběr: buď dalajláma, nebo řád pro strýce.

• Samotná medailová slavnost na Hradě proběhla 28. října poklidně. Nikdo neměl chřipku, ani nepřišel pro metál v mikině. I prázdná křesla, kde měli sedět ti, co přijít kvůli kauze Brady odmítli, protokol vyřešil. Najal jednoduše komparsisty. Seznam oceněných také nevyvolal žádné vzrušené reakce, možná až na zpěváka Dana Hůlku, který na sebe přitáhl pozornost, když při odchodu z Hradu medaili ztratil. Našel ji.

• Letošní 28. říjen byl také první den, kdy začal platit nový zákon omezující prodejní dobu obchodů. Supermarkety zavřely a lidé hlady neumřeli. Některé obchody se ale rozhodly, že zákon respektovat nebudou. Pokuta hrozí například společnosti Alza, největšímu e-shopu.

Listopad

donald_trump_diezeit

Trump! Donald Trump! » Americké prezidentské volby otočily na hlavu veškeré průzkumy a sociologická data, voliči v USA dali před někdejší první dámou a kandidátkou demokratů Hillary Clinton přednost Donaldu Trumpovi. Muži s predátorským chováním, který slíbil svou soupeřku poslat za mříže, ze země deportovat muslimy a na hranicích s Mexikem postavit zeď. Uvidíme, co reálně předvede po inauguraci, zatím se radují jen země jako Čína či Rusko. A pochopitelně český prezident Miloš Zeman, který se označil za českého Donalda Trumpa. (Nevíme, proč v tom případě pořádá sbírku na státní dluh, ale budiž.)

• Hrad Trumpovo vítězství potěšilo o to víc, že předjímá konec diplomatické mise Andrewa Schapira. Velvyslanec USA má s Hradem napjaté vztahy, Zeman se do něj navezl znovu, protože ho neviděl 28. října na oslavách výročí republiky. Ač tam Schapiro byl a seděl vedle německého velvyslance, který to veřejně potvrdil. Než Hrad přistoupil k omluvě-neomluvě, podezříval Američana, že je neviditelný. Uvidíme, zda do Česka jako velvyslankyně dorazí exmanželka Donalda Trumpa, česká rodačka Ivana, která prý o post projevila zájem. Ta je rozhodně viditelná za všech okolností.

• Premiér Bohuslav Sobotka na mnoha stranách dopisu spolustraníkům analyzoval, proč podpora ČSSD upadá. A oznámil změny ve vládě ». O práci přišel ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, kterého nahradil poslanec Jan Chvojka. A ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček; jeho křeslo obsadil dlouholetý šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Ano, ten, co propálil přezdívku protekčních pacientů. Jsou to kuliši, víme?

• 17. listopad považuje podstatná část lidí za jedno z nejdůležitějších výročí. Hlava státu ovšem během oslav pádu komunismu v roce 1989 neřekla ani slovo. Možná i díky tomu svátek znovu patřil studentům. Mezi jejich hosty vyčníval Petr Pithart, někdejší premiér, jehož politická kariéra už podle všeho skončila. Varoval před úmyslným dělením společnosti na “kavárnu” a “venkovskou hospodu”.

• Komunisté i část poslanců z ČSSD a ANO u příležitosti oslav konce komunismu oznámili, že chtějí obnovit zrušený paragraf o hanobení hlavy státu. Ti, co ošklivě mluví o prezidentovi, by podle jejich plánů měli jít natvrdo sedět. Už by se třeba nesmělo říkat, že má prezident virózu. Po veřejném pranýři začali své podpisy pod návrhem stahovat. Alespoň že tak.

• Těžební společnost OKD podala žalobu na firmu NWR a podnikatele Zdeňka Bakalu. Žádá více než 24 miliard, žaloba za další desítky miliard je navíc ještě ve hře. Bakalovi zjevně bude horko.

• Zemřel Fidel Castro, bývalý kubánský vůdce.

• A zemřel Leonard Cohen, hudební bard, jehož hluboký hlas a duchaplné texty rezonovaly v hlavách a srdcích všech věkových kategorií.

• Andrej Babiš změnil jen sedm dní před spuštěním elektronických pokladen pravidla hry a oznámil, že chce protlačit novelu zákona, která by přinesla hned dvě výjimky, jež přitom dlouhé měsíce před tím odmítal. Co mají živnostníci dělat s už nakoupenými přístroji, pan ministr nesdělil. Ještě bude veselo.

Prosinec

D8 u Prackovic. Foto: Shutterstock

D8 u Prackovic. Foto: Shutterstock

• V Evropě se odehrál další teroristický útok: Mladý Tunisan vjel nákladním vozem do davu lidí, kteří se bavili na adventním trhu v Berlíně. Zemřelo dvanáct lidí, pachatel z místa utekl. O čtyři dny později jej při náhodné kontrole dopadla policie v Miláně, kam cestoval přes Francii a Nizozemsko; útočník při přestřelce zemřel.

• V Česku dospěli koaliční poslanci k závěru, že je skutečně nutné říkat nám, kde máme a nemáme kouřit. A přijali protikuřácký zákon, který je dalším dílkem skládačky, kterak nám Sobotkova vláda ukrajuje svobody ».

• Portál Politico zařadil českého vicepremiéra na seznam lidí, kteří nejvíce otřásají nebo hýbou Evropou. Ministr financí a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš se tak dostal mezi postavy jako je turecký prezident Erdogan nebo londýnský starosta Khan.

• A ještě jednou Babiš. Pokud chtěl vyzrát na zákon o střetu zájmů skrze společnost Hartenberg, kterou vydával za investiční fond fungující bez jakéhokoli jeho vlivu, pak má smůlu. Zjistili jsme, že Hartenberg žádný investiční fond není ».

• Jako první jsme publikovali zprávu, že Jindřich Forejt skončil ve funkci ředitele protokolu prezidentské kanceláře. Popsali jsme také », jaká hra se kolem Forejtova odchodu rozehrála. Už dva měsíce se totiž skupinka mužů pokoušela do médií protlačit video, na kterém má být zachycený hradní protokolář u sexuálních hrátek a při šňupání bílého prášku. Oslovena byla zřejmě všechna tuzemská média, všichni novináři nahrávku odmítli zveřejnit. Za video nakonec zaplatil a fragmenty z něj zveřejnil » Hlídacípes.org. Aniž by řekl, kdo za tím videem stojí a proč se tak moc snaží Zemanova blízkého spolupracovníka znemožnit.

• Neslavně se otevřel poslední úsek dálnice D8. Tah spojující Prahu, Teplice a Drážďany se dostavěl po rekordních 32 letech. Ale sláva to nebyla, protože večer před akcí oznámilo Ředitelství silnic a dálnic, že se znovu pohnul nestabilní svah, který už jednou stavbu zavalil. Na dosud chybějící úsek u Prackovic se nakonec mohlo vjet jen omezeně, ŘSD auta pustilo z bezpečnostních důvodů jen do dvou pruhů.

• Policie obvinila přes dvě desítky bývalých i současných prominentů ze severu Čech v kauze možného obřího dotačního podvodu ».

• V kauze bývalého hejtmana ČSSD Davida Ratha, nepravomocně odsouzeného za kupčení se zakázkami v regionu, nastal zvrat. Vrchní soud v Praze označil odposlechy, na nichž stojí značná část důkazů proti Rathovi, za nezákonné ».

• V pouhých třiapadesáti letech zemřela britská popová hvězda George Michael. Zpěvák hitu Last Christmas podlehl masivnímu infarktu o Vánocích. Svět smutnil také za americkou herečkou Carrií Fisher, která se proslavila rolí princezny Leiy v Hvězdných válkách. I ji zradilo srdce – v pouhých šedesáti letech. O den později, na zlomené srdce, zemřela i matka Carrie Fisher – hvězda muzikálu Zpívání v dešti Debbie Reynolds. Bylo jí 84 let.


Štítky: , ,